ФолклорСрбија Форум
07.09.2010. 13:17 *
Добродошли, Гост. Молим вас пријавите се или се региструјте.
Да нисте изгубили свој активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом, лозинком и дужином сесије
Вести: Пријатељи :
С.З.Р. КИРИ - http://www.opanci.com/
ВРБИЦА - http://www.vrbicaethno.com/
КУД ТЕНТ - http://www.kudtent.org/
Paradiso Travel Agency - http://www.paradisotravel.com/

Почетна   Помоћ Претрага Календар Пријављивање Регистрација  
Странице: [1] 2   Иди доле
  Штампај  
Аутор Тема: Кинетографија  (Прочитано 1008 пута)
Dama
Администратор
Млађи члан
Поруке: 86

« послато: 10.01.2010. 20:11 »

Да ли записујете и/или користите у свом раду кинетографске записе? Који начин записивања народних игара Вам је једноставнији, систем сестара Јанковић, или лабанотација?
Слободно коментаришите на ову тему.
Сачувана
igraj
Пуноправни члан
Поруке: 186

« Одговор #1 послато: 10.01.2010. 20:15 »

Tokovi naše kulture, isprekidani mnogim seobama i čestim ratovima, nisu bili naklonjeni porodičnom i generacijskom ustrajavanju. To se ogleda u činjenici da su malobrojne porodice u kojima se više članova, a pogotovu u više generacija, bavilo određenom umetničkom delatnošću. Izuzetak su dom Jove Ilića, kuća Nastasijevića, delatnost braće Đorđevića. U te izuzetke se ubrajaju i sestre Janković - LJubica i Danica, utemeljivači naše etnokoreologije i etnomuzikologije. Sestre Janković - LJubica (Aleksinac, 14. jun 1894 - Beograd, 3. maj 1974) i Danica (Lešnica, 7. maj 1898 - Beograd, 18. april 1960) - decenijama su prikupljale i proučavale narodne igre, melodije i pesme, kao i običaje vezane uz njih. Na području Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Hrvatske i dela Slovenije skupile su oko 900 narodnih igara sa melodijama. Napisale su mnogo stručnih članaka i priloga, štampanih u više časopisa i listova, kako naših tako i stranih. Zasnovale su našu nauku o narodnim igrama, a njihovo glavno, zajedničko delo su Narodne igre, izašle u sedam tomova od 1934. do 1952.

Posebna vrednost njihovog stručnog i naučnog doprinosa u oblastima kojima su se bavile sastoji se, po oceni akademika Dragoslava Antonijevića, u originalnom sistemu zapisivanja narodnih igara, bez koga bi kompleksno proučavanje ovog vida našeg folklornog nasleđa i umetničkog bogatstva bilo vrlo otežano.

preuzeto sa : http://www.srpsko-nasledje.rs/sr-l/1999/01/article-9.html
Сачувана
Koledar
Општи уредник
Пуноправни члан
Поруке: 188

« Одговор #2 послато: 10.01.2010. 21:39 »

Labanotacija rules Смешко
Сачувана
Dexyyy
Пуноправни члан
Поруке: 165

« Одговор #3 послато: 10.01.2010. 22:10 »

ja to ne umem ,ali sam video.svaka cast onome ko moze to da procita i odigra.mada sam cuo da nema dva coveka koja isto zapisuju korake.
Сачувана
Koledar
Општи уредник
Пуноправни члан

« Одговор #4 послато: 10.01.2010. 22:20 »

ja to ne umem ,ali sam video.svaka cast onome ko moze to da procita i odigra.mada sam cuo da nema dva coveka koja isto zapisuju korake.

Па, довро си чуо.. деси се неки изузетак, али обично свако другачије запише један исти корак Смешко
није тешко, уопште.. лако се учи  Намигивање
Сачувана
Vučar
Млађи члан
**
Поруке: 63

« Одговор #5 послато: 17.01.2010. 03:14 »

Ja sam cuo samo za labanotaciju, tako da ne znam na koji su nacin sestre Jankovic zapisivale korake! A ovaj prvi nacin, nije los, samo treba nauciti!
Сачувана

Nisu loša vremena, nego LJUDI!!!
Koledar
Општи уредник
Пуноправни члан

« Одговор #6 послато: 18.01.2010. 00:51 »

Оне су се служиле дескриптивним описивањем игара, a то изгледа овако:

Сачувана
igraj
Пуноправни члан

« Одговор #7 послато: 18.01.2010. 12:02 »

ili  ti opis u knjizi npr-

''Korak bez privlačenja - jedna noga se pomakne za korak, druga ostane na svom mestu. To može da se izvede: a) bez privlačenja i bez prenošenja težine na pruženu nogu; b) bez privlačenja, ali sa prenošenjem težine na pruženu nogu; v) u raznim pravcima: napred, nazad, ukoso itd.'' Narodne igre I, Uvod, 8
Сачувана
Učitelj
Администратор
Млађи члан
Поруке: 55

« Одговор #8 послато: 18.01.2010. 14:03 »

ili  ti opis u knjizi npr-

''Korak bez privlačenja - jedna noga se pomakne za korak, druga ostane na svom mestu. To može da se izvede: a) bez privlačenja i bez prenošenja težine na pruženu nogu; b) bez privlačenja, ali sa prenošenjem težine na pruženu nogu; v) u raznim pravcima: napred, nazad, ukoso itd.'' Narodne igre I, Uvod, 8

Da li se to meni čini, ili je to citat sa Facebook stranice posvećene Danici i Ljubici Janković? http://www.facebook.com/pages/Danica-i-Ljubica-Jankovic/160235424073?ref=ts
Сачувана

''Od Ohrida do Stambola nema lepše igre nego što je ohridsko  T E Š K O T O  a dajem hiljadu dinara onom ko ga odigra bolje od mene.''
Koledar
Општи уредник
Пуноправни члан

« Одговор #9 послато: 18.01.2010. 14:06 »

Смешко
Сачувана
igraj
Пуноправни члан

« Одговор #10 послато: 18.01.2010. 16:04 »

... to je to ...  Намигивање  Зеленко  Cheesy
Сачувана
Učitelj
Администратор
Млађи члан

« Одговор #11 послато: 18.01.2010. 16:12 »

Ko god da je napravio tu stranicu - svaka mu čast! Смешко Смешко Смешко
Сачувана

''Od Ohrida do Stambola nema lepše igre nego što je ohridsko  T E Š K O T O  a dajem hiljadu dinara onom ko ga odigra bolje od mene.''
aviss61
Новајлија
*
Поруке: 12

« Одговор #12 послато: 05.02.2010. 09:01 »

Može li neko ko zna da opiše metod Labanotacije, pa da možemo uporediti sa sistemom sestara Janković.
Hvala.
Сачувана
Učitelj
Администратор
Млађи члан

« Одговор #13 послато: 05.02.2010. 09:09 »

Ovo je teško pitanje. Za opisivanje metoda Labanotacije trebalo bi dosta vremena, ali i drugačiji oblik dokumenta. U svakom slučaju, dok je sistem sestara Janković deskriptivan (koristi se zapisana reč za opis igara, uz pojedine znakove koji mogu i da izostanu), labanotacija je piktografski sistem, što bi značilo da su pokreti tela zapisani u vidu određenog crteža. Ovo je, naravno, ugrubo rečeno. Labanotacija koristi svojevrsni linijski sistem u koji se upisuju grafičke oznake za različite delove tela i različite pokrete tela u prostoru. Svaki deo tela i svaki, pa i najmanji pokret ima tačno definisanu oznaku, a uz to, svaki pokret ima svoje trajanje, koje se iskazuje dužinom trajanja note.
Сачувана

Koledar
Општи уредник
Пуноправни члан

« Одговор #14 послато: 05.02.2010. 10:53 »

A, to sve sto je Ucitelj objasnio izgleda ovako Смешко
Сачувана
Странице: [1] 2   Иди горе
  Штампај  

Пребаци се на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2005, Simple Machines LLC | Српски превод: Јован Турањанин Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!