rimodech
Млађи члан

Поруке: 99
|
 |
« Одговор #6 послато: 20.03.2010. 10:01 » |
|
Hvala na postavljenom pitanju, i odgovor je vrlo prost, zbog politike!!! Naime, Savez Srba u Rumuniji, deklarativno nepoliticka organizacija je vrlo politicki opredeljena za jednu partiju koja je trenutno u opoziciji!!! I sad, posto ja radim na radnom mestu referenta za kulturu u opstini gde je na vlasti partija koja je i inace u Rumuniji trenutno na vlasti, a koja nije "po volji" predsednistvu SSR uvek gledaju da mi "podmecu klipove" i da me sto vise marginalizuju!!! Na zadnjoj izbornoj konferenciji prosle godine, odrzanoj u vreme dok sam ja bio sa jednim ansamblom iz Temisvara na turneji u Srbiji, a koju je organizovao SSR, nemam nikakvu funkciju u mesnom odboru a bio sam sekretar!!! Druga stvar, ja kao refernt za kulturu i umetnicki rukovodilac opstinskog FA, normalno da sam legalno registrovan, kao i ansambli gde radim, dok svi ostali ansambli rade ilegalno, bez ziga i racuna i banci tako da celokupnu finansijsku kontrolu nad njima ima SSR, a, posto sam ja skolovan za koreografa, i kao takav registrovan kao koreografskih udruzenja, radim preko ugovora i placam porez, dok oni to, radeci na crno izbegavaju!!! Treca stvar, kao licni prijatelja postovanog Milosava Tatarica godinama sam forsirao da se on aktivnije ukljuci u rad SSR, uvek sam dobijao odgovore da on i nije Srbin nego Rom, a sada, kada sam ja poceo da dokumentujem moja istrazivanja, prvo nisu hteli da u glasniku SSR ide moj feljton o etno-koreoloskoj zaostavstini Srba u Rumuniji, i najednom su Tatarica "izvukli iz rukava" ali, ponavljam, ja i on smo vrlo bliski prijatelji i meni je drago sto vam je bas on bio predavac, jedina stvar sto vam je "uvalio" i nekoliko romskih igara ali nema veze, to isto, ili slicno, je radio i pokojni cika Dobra Putnik, koji je ubacio rumunski virus u srpski folklor, a evo sada i Tataric romski, premda taj romski egzistira i od ranije! I zadnje, ali ne i najmanje vazno, mislim da ste mogli da vidite kod Tatarica razliku u standardima i modelima, kako se uci i predaje u Rumuniji, Tataric je cuveniji kao perfektan prakticar, dakle izvrstan plesac i majstor scene, dok mu je etnologija, kao naucna disciplina, cak u trecem ili nekom daljem planu, a, inace, on je sa puno razloga, i po strucnoj spremi a narocito po iskustvu, dugogodisnji umetnicki rukovodilac RUMUNSKOG profesionalnog folklornog ansambla "Banatul" kao strucnjak, dakle, za rumunski folklor. Znaci, gospdodja Vasic se obratila SSR-u za pomoc i preporuke oko istrazivanja etno-koreoloske zaostavstine Srba u Rumuniji, sto mi se cini potpuno logicno i normalno, samo sto stanje u SSR nije ni logicno i daleko od normalnog, ali, toje vec prica za neku drugu temu i neka druga vremena. Pa tako naprimer imamo situaciju da mnogi rumunski koreografi i etnolozi, kao naprimer Victor Jicheran, Cipu Ciprianu ili Emilijan Dumitru puno su vise istrazivali srpski folklor i vise znaju nego moj rumunsko-koreografski "tata" Milosav!!! Ukoliko ste vise zainteresovani za ovu oblast, bicu slobodan da vam se obratim privatnom porukom pa mozemo vise o svemu, i jos jednom hvala sto ste postavili to pitanje, zelim vam sve najbolje i primite puno pozdrava iz Rumunije!!!
|