ФолклорСрбија Форум
07.09.2010. 13:24 *
Добродошли, Гост. Молим вас пријавите се или се региструјте.
Да нисте изгубили свој активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом, лозинком и дужином сесије
Вести: Пријатељи :
С.З.Р. КИРИ - http://www.opanci.com/
ВРБИЦА - http://www.vrbicaethno.com/
КУД ТЕНТ - http://www.kudtent.org/
Paradiso Travel Agency - http://www.paradisotravel.com/

Почетна   Помоћ Претрага Календар Пријављивање Регистрација  
Странице: [1]   Иди доле
  Штампај  
Аутор Тема: Народне игре  (Прочитано 868 пута)
Dama
Администратор
Млађи члан
Поруке: 86

« послато: 10.01.2010. 20:12 »

Пишите о народним играма свог или других крајева у којима живи наш и други народи.
Сачувана
rimodech
Млађи члан
**
Поруке: 99

« Одговор #1 послато: 12.03.2010. 08:51 »

Dakle, ajde da pocnem ja, verovali ili ne, na osnovu mojih istrazivanja, znate li da Srbi u Rumuniji imaju Moravac, Zikino kolo, Kacerac kao banatske igre???
Pozdrav i sve najbolje!!!
Сачувана
Dexyyy
Пуноправни члан
Поруке: 165

« Одговор #2 послато: 18.03.2010. 15:21 »

Dakle, ajde da pocnem ja, verovali ili ne, na osnovu mojih istrazivanja, znate li da Srbi u Rumuniji imaju Moravac, Zikino kolo, Kacerac kao banatske igre???

znamooooooooooo, imamo i u srbiji Hajniken pivo!
Сачувана
Lokalno skaktalo
Новајлија
*
Поруке: 18

« Одговор #3 послато: 18.03.2010. 23:30 »

Evo priložila bih vam jednu knjigu, nadam se da ne kršim pravila Foruma :

Tihomir Đorđević - Srpske narodne igre, knjiga 1
http://www.4shared.com/file/244150567/475f0e64/Tihomir_Djordjevic_-_Srpske_na.html

Uzivajte
Сачувана

Folklor se ne igre - folklor se zivi
rimodech
Млађи члан
**

« Одговор #4 послато: 19.03.2010. 11:48 »

Dragi Dexyyy ne znam cime sam zasluzio takvu pokvarenu ironiju??? Ako imas neki argument iz TVOJIH istrazivanja Srba u Rumuniji, molim te da me "prosvetlis" njima, a  ovakvo vredjanje pripadnika tvoje nacije (pretpostavljam) na ovakav nacin i vredjanje srpske kulturne tradicije, ne bi ocekivao od tebe, prema nekim tvojim ranijim postovima ocito da sam imao neopravdano visoko misljenje o tebi!!!
Dijametralno suprotno od toga, vrlo sam zahvalan Lokalnom skaktalu za poveznicu na link, cuo sam za tu knjigu ali je nisam imao prilike nabaviti i vrlo cu je studiozno prouciti, nadam se da ce mi pomoci u radu!!!
Pozdrav svima i prijatno!!!

Сачувана
Koledar
Општи уредник
Пуноправни члан
Поруке: 188

« Одговор #5 послато: 20.03.2010. 00:42 »

Na proslom seminaru centra za proucavanje narodnih igara Srbije, imali smo priliku da se susretnemo sa tradicijom Srba iz Rumunije. Savrsena predavanja nam je odrzavao gospodin Tataric.
Zanima me, ako ste vec tako veliki strucnjak i istrazivac, kada je u pitanju tradicionalno nasledje Srba u Rumuniji, zasto onda i Vi niste bili pozvani da budete jedan od predavaca na seminaru? Ili zasto niste svojim prisustvom uvelicali ta predavanja?
Srdacan pozdrav.
Сачувана
rimodech
Млађи члан
**

« Одговор #6 послато: 20.03.2010. 10:01 »

Hvala na postavljenom pitanju, i odgovor je vrlo prost, zbog politike!!! Naime, Savez Srba u Rumuniji, deklarativno nepoliticka organizacija je vrlo politicki opredeljena za jednu partiju koja je trenutno u opoziciji!!! I sad, posto ja radim na radnom mestu referenta za kulturu u opstini gde je na vlasti partija koja je i inace u Rumuniji trenutno na vlasti, a koja nije "po volji" predsednistvu SSR uvek gledaju da mi "podmecu klipove" i da me sto vise marginalizuju!!! Na zadnjoj izbornoj konferenciji prosle godine, odrzanoj u vreme dok sam ja bio sa jednim ansamblom iz Temisvara na turneji u Srbiji, a koju je organizovao SSR, nemam nikakvu funkciju u mesnom odboru a bio sam sekretar!!!
 Druga stvar, ja kao refernt za kulturu i umetnicki rukovodilac opstinskog FA, normalno da sam legalno registrovan, kao i ansambli gde radim, dok svi ostali ansambli rade ilegalno, bez ziga i racuna i banci tako da celokupnu finansijsku kontrolu nad njima ima SSR, a, posto sam ja skolovan za koreografa, i kao takav registrovan kao koreografskih udruzenja, radim preko ugovora i placam porez, dok oni to, radeci na crno izbegavaju!!!
Treca stvar, kao licni prijatelja postovanog Milosava Tatarica godinama sam forsirao da se on aktivnije ukljuci u rad SSR, uvek sam dobijao odgovore da on i nije Srbin nego Rom, a sada, kada sam ja poceo da dokumentujem moja istrazivanja, prvo nisu hteli da u glasniku SSR ide moj feljton o etno-koreoloskoj zaostavstini Srba u Rumuniji, i  najednom su Tatarica "izvukli iz rukava" ali, ponavljam, ja i on smo vrlo bliski prijatelji i meni je drago sto vam je bas on bio predavac, jedina stvar sto vam je "uvalio" i nekoliko romskih igara ali nema veze, to isto, ili slicno, je radio i pokojni cika Dobra Putnik, koji je ubacio rumunski virus u srpski folklor, a evo sada i Tataric romski, premda taj romski egzistira i od ranije!
I zadnje, ali ne i najmanje vazno, mislim da ste mogli da vidite kod Tatarica razliku u standardima i modelima, kako se uci i predaje u Rumuniji, Tataric je cuveniji kao perfektan prakticar, dakle izvrstan plesac i majstor scene, dok mu je etnologija, kao naucna disciplina, cak u trecem ili nekom daljem planu, a, inace, on je sa puno razloga, i po strucnoj spremi a narocito po iskustvu, dugogodisnji umetnicki rukovodilac RUMUNSKOG profesionalnog folklornog ansambla "Banatul" kao strucnjak, dakle, za rumunski folklor.
Znaci, gospdodja Vasic se obratila SSR-u za pomoc i preporuke oko istrazivanja etno-koreoloske zaostavstine Srba u Rumuniji, sto mi se cini potpuno logicno i normalno, samo sto stanje u SSR nije ni logicno i daleko od normalnog, ali, toje vec prica za neku drugu temu i neka druga vremena. Pa tako naprimer imamo situaciju da mnogi rumunski koreografi i etnolozi, kao naprimer Victor Jicheran, Cipu Ciprianu ili Emilijan Dumitru puno su vise istrazivali srpski folklor i vise znaju nego moj rumunsko-koreografski "tata" Milosav!!!
Ukoliko ste vise zainteresovani za ovu oblast, bicu slobodan da vam se obratim privatnom porukom pa mozemo vise o svemu, i jos jednom hvala sto ste postavili to pitanje, zelim vam sve najbolje i primite puno pozdrava iz Rumunije!!!
« Последња измена: 20.03.2010. 13:24 rimodech » Сачувана
Koledar
Општи уредник
Пуноправни члан
Поруке: 188

« Одговор #7 послато: 20.03.2010. 21:12 »

Hvala Vam puno na ovom opsirnom objasnjenju.
A, sto se tice "uvaljivanja" i sami smo primetili sta nam je gospodin Tataric predavao, tj. sta je bilo Srpsko, a sta ne.
Srdacan pozdrav.
Сачувана
rimodech
Млађи члан
**

« Одговор #8 послато: 21.03.2010. 19:44 »

Hvala, i puno lepih zelja i pozdrava iz Rumunije!!!
I svima ostalima na Forumu!!!
Сачувана
aviss61
Новајлија
*
Поруке: 12

« Одговор #9 послато: 23.05.2010. 15:30 »

Evo priložila bih vam jednu knjigu, nadam se da ne kršim pravila Foruma :

Tihomir Đorđević - Srpske narodne igre, knjiga 1
http://www.4shared.com/file/244150567/475f0e64/Tihomir_Djordjevic_-_Srpske_na.html

Uzivajte

Svaka cast, treba toga vise od onih koji imaju literaturu.
Сачувана
rimodech
Млађи члан
**

« Одговор #10 послато: 21.07.2010. 10:50 »

Hvala na savetu, citao sam tu knjigu, pozdrav!!!
Сачувана
Lula
Млађи члан
**
Поруке: 51

« Одговор #11 послато: 28.07.2010. 08:24 »

narodne igre srba a posebno te nazovimo ih popularne kao Zikino kolo znamo da ga ima po celoj Srbiji pa zasto ne i u Rumuniji,obzirom da znamo da ima dosta Srba u Rumuniji zahvaljujuci nasoj davnoj istoriji iz loze Nemanjica....puno pozdrava od mene za sve ljubitelje nase lepe tradicije....
Сачувана
rimodech
Млађи члан
**

« Одговор #12 послато: 12.08.2010. 06:20 »

Hvala i pozdrav!!!
Сачувана
Странице: [1]   Иди горе
  Штампај  

Пребаци се на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2005, Simple Machines LLC | Српски превод: Јован Турањанин Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!