ФолклорСрбија Форум
10.09.2010. 20:27 *
Добродошли, Гост. Молим вас пријавите се или се региструјте.
Да нисте изгубили свој активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом, лозинком и дужином сесије
Вести: Пријатељи :
С.З.Р. КИРИ - http://www.opanci.com/
ВРБИЦА - http://www.vrbicaethno.com/
КУД ТЕНТ - http://www.kudtent.org/
Paradiso Travel Agency - http://www.paradisotravel.com/

Почетна   Помоћ Претрага Календар Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 ... 12 13 [14] 15 16 ... 19   Иди доле
  Штампај  
Аутор Тема: Национални ансамбл ''Коло''  (Прочитано 8163 пута)
kolooo
Општи уредник
Пуноправни члан
Поруке: 116

« Одговор #195 послато: 21.02.2010. 16:41 »

Zdravo svima....na zvanicnom web sajtu www.kolo.rs pominje se turneja SAD i Kanada u maju mesecu....mene interesuje da li su vec precizirani gradovi ili cemo morati odgovor da sacekamo dok se ansambl vrati iz Japana i KIne....ako neko zna neka odgovori....veliki pozdrav za sve ljubitelje folklora iz Chicaga...

Cikago i Toronto
Сачувана
beko07
Новајлија
*
Поруке: 4

« Одговор #196 послато: 21.02.2010. 23:59 »

Zdravo svima....na zvanicnom web sajtu www.kolo.rs pominje se turneja SAD i Kanada u maju mesecu....mene interesuje da li su vec precizirani gradovi ili cemo morati odgovor da sacekamo dok se ansambl vrati iz Japana i KIne....ako neko zna neka odgovori....veliki pozdrav za sve ljubitelje folklora iz Chicaga...

Cikago i Toronto

...pa to je bas divno....vidimo se u maju....
Сачувана
krofnica
Новајлија
*

« Одговор #197 послато: 22.02.2010. 17:25 »

Postovani ljubitelji folklora,"veliki strucnjaci" ,mislim da je banalno raspravljati o radu i profesionalizmu nacionalnog ansambla Kolo,koji je svima nama samo nedostizan san. Sto bi jedan veliki mislilac rekao "ako ne mogu da ih zajebem,sigurno im necu pomoci".Mozete da pljujete koliko god hocete... dzabe! Hvala!
Сачувана
ТРИГЛАВ
Пуноправни члан
Поруке: 183

« Одговор #198 послато: 22.02.2010. 17:50 »

Postovani ljubitelji folklora,"veliki strucnjaci" ,mislim da je banalno raspravljati o radu i profesionalizmu nacionalnog ansambla Kolo,koji je svima nama samo nedostizan san. Sto bi jedan veliki mislilac rekao "ako ne mogu da ih zajebem,sigurno im necu pomoci".Mozete da pljujete koliko god hocete... dzabe! Hvala!

Мислим да је одвећ глупо генералисати да је свима сан играти у једном оваквом ансамблу, а то о пљувању, мислим да људи не пљују него износе своје мишљење, јер ево да подсјетим ако већ нико нема диплому коју појединци захтијевају како би се коментарисало на овом форуму, ми грађани Србије индиректно плаћамо постојање Ансамбла Коло, те ја као грађанин исте те државе који плаћам порез имам право да ако већ не могу да промијеним оно на шта се троше моје паре и паре мојих суграђана, могу да коментаришем оно шта ми се допада а шта не у њиховом раду... Неки с емогу сложити са изнијетим мишљењима, неки не, али нико нема право да каже да је то пљување, јер се тим само потврђује да критика у овом друштву не зна да се прихвати, а и ако бисте мало погледали и заиста, али заиста прочитали одговоре људи који овдје пишу, много је више лијепих ствари речено о Ансамблу народних и игара и пјесама Србије, него лоших... само такве нећете да уочите, јер онда не бисте имали прилику да остављате те коментаре који већ губе сваки смисао...

И још једном да поновим, мој лични став је да Коло не треба да игра свакојаке глупости које се и даље изводе, јер је оно превасходно ансамбл НАРОДНИХ игара, а не којекаквих измишљотина и којечега... Коло треба да буде ризница и чувар традиције, а не да пружа појединима да кроз исто то Коло остварују своје умјетничке визије... Народ је једини умјетник који је битан у томе што Коло чува, и стога та традиција треба врло мало да буде измијењена у сврху прилагођавања сцени... као што ради госпођа Деса Ђорђевић... А узимање публике за изговор који оправдава све те испаде из мозга је сулудо... Публика не смије ништа да се пита, игра је таква каква је, ношња је таква каква је, и тако се изводило, неком је лијепо неком не, али тако је било и тако и треба да остане, а не да појединци себи дозвољавају да представљају традицију једног народа на један сасвим другачији начин, и самим тим издају исти тај свој народ, јер од обичаја који је тим људима значио све праве спрдњу и јефтину забаву за "публику"...
Сачувана
krofnica
Новајлија
*

« Одговор #199 послато: 22.02.2010. 19:30 »

Dragi Troglavi,s obzirom na vase komentare,ocigledno je da pripadate nekom osrednjem amaterskom drustvu,i koliko sam upoznata sa svojom zemljom Srbijom,u kojoj zivim,i u kojoj sam rodjena,ne bih mogla da vas nazovem gradjaninom ove zemlje,kao sto se predstavljate,jer nisam bas sigurna da se u mojoj zemlji Srbiji govori ijekavski! Sto se tice Kola,tu prigovora nema,jer samo je jedan NACIONALNI ANSAMBL SRBIJE "KOLO",a ostali amaterski komentari su suvisni. Zao mi je sto svoje nezadovoljstvo,iz neznam kog razloga,izrazavate na ovaj nacin,ali mislim da sama rec PROFESIONALCI,je sasvim dovoljna....... hvala......
Сачувана
ТРИГЛАВ
Пуноправни члан

« Одговор #200 послато: 22.02.2010. 20:36 »

Драга крофно, само необразован човјек може да изјави да се у земљи Србији не говори ијекавицом, мало граматику у руке па можда и неке ствари буду јасније... То ко којем друштву припада нема везе са тим колико неко може да сазна и зна о народној игри и пјесми, очито је да ви закључке доносите одвећ субјективно па се са вама сличнима не вриједи ни улазити у конверзацију, јер сте искључиви, а искључивост доводи до сљепила у којем се ви очигледно налазите, што се да закључити из само 2 ваша одговора...
То што је Коло професионално друштво значи да играчи добијају плату за то што играју 5 дана у седмици, а не зато што ансамбл заиста чува традицију на прави начин, и то треба да раздвојите у својој глави... професионализам у фолклору не значи нужно и професионализам у чувању традиције, постоје аматерски ансамбли који то много професионалније раде од Кола...
Коло јесте једна лијепа институција и има много ствари које заиста јесу урађене на лијеп начин, али нажалост има и оних које заиста нису репрезент играчке и пјевачке традиције у Србији... е кад будете могли реално да сагледате ствари, а не тако сљедбенички слијепо, можда вам неке ствари буду јасније... а ако заиста желите, могу вам приватно навести аргументовано многе разлоге зашто Коло не ради свој посао како треба... није да већ нисам навео многе, али сумњам да бисте се упустили у тако нешто, јер би вам то урушило вашу илузију...

Није довољно рећи Професионалци, довољно је рећи Истински чувари традиције, а то Коло у потпуности није...

Хвала Намигивање
« Последња измена: 22.02.2010. 22:45 ТРИГЛАВ » Сачувана
ТРИГЛАВ
Пуноправни члан

« Одговор #201 послато: 22.02.2010. 20:37 »

Dragi Troglavi,s obzirom na vase komentare,ocigledno je da pripadate nekom osrednjem amaterskom drustvu,i koliko sam upoznata sa svojom zemljom Srbijom,u kojoj zivim,i u kojoj sam rodjena,ne bih mogla da vas nazovem gradjaninom ove zemlje,kao sto se predstavljate,jer nisam bas sigurna da se u mojoj zemlji Srbiji govori ijekavski! Sto se tice Kola,tu prigovora nema,jer samo je jedan NACIONALNI ANSAMBL SRBIJE "KOLO",a ostali amaterski komentari su suvisni. Zao mi je sto svoje nezadovoljstvo,iz neznam kog razloga,izrazavate na ovaj nacin,ali mislim da sama rec PROFESIONALCI,je sasvim dovoljna....... hvala......

А за то троглави, мало у руке српску и словенску митологију, па можда некад и нешто о томе научите, ипак смо ми прије Христа имали још покојег бога... али зашто ићи толико далеко са традицијом Намигивање
Сачувана
Baltadzija
Новајлија
*
Поруке: 2

« Одговор #202 послато: 09.03.2010. 19:35 »

Svi vi amateri kao i ja,treba da postujete to KOLO,jer su u njemu ljudi koji vrede vise od nas i oni su u kolu jer su i bolji od nas,mnogo pricate a premalo znate,kolo se odavno osnovalo,a hiljadu se do danas repertoara menjalo,kolo jednostavno mora da menja i da vraca ponekad stari repertoar i koreografije,i ne sme da se dozvoli da se zaborave koreografije,kao sto su komitske,rusalije,koje vi vredjate i nazivate baletskim tackama.Ko ste vi da pricate toliko o kolu i njihovovom repertoaru,kad ne znate ko je bio jedan Miodrag Ciga Despotovic,Bata Grbic,Zivka Djuric,na vama je da kazete,sta vam se vise svidelo,a sta vam se manje svidelo na koncertu.Posto mnogi mnogo znaju,cudi me sto nisu vec u KOLU.Mi smo samo amateri koji treba da bodrimo nas nacionalni ansambl koji predstavlja Srbiju i sve nas.Komitsko mozda i nije bilo uigrano,ali bice vremena i docice vreme kad ce sve doci na svoje mesto,drugo je sto mi igramo stalno u Kud-ovima iste tacke i stalno ih vezbamo do perfekcije,a drugo je kad se koreografija ne igra 25 godina,kao sto su rusalije,pa cak i sandzak.3 meseca su radili i vracali te koreografije,a to je zaista tesko.Navikli ste se samo na Krajiste i na cepanje,jer ne znate za bolje,nekad je KOLO bilo ono sto je bilo,ali tih igraca vise nema na sceni,pa cak i tih gledaoca koji su umeli da shvate i procitaju koreografiju koju su oni izvodili na sceni.Ja nikoga ne vredjam,a i ako sam nekog povredio,izvinjavam se iskreno,ali voleo bih da se manje prica i pametuje,nije nase da mislimo dal KOLO dobro radi ili ne.
Сачувана
ТРИГЛАВ
Пуноправни члан

« Одговор #203 послато: 09.03.2010. 23:30 »

ја и даље остајем при свом ставу, да сви ми имамо право да коментаришемо јер сви ми дајемо новац како би то Коло функционисало, а то да сви желимо да будемо тамо није истина, ако је теби то највиши циљ у животу, онда само напријед, мени лично није, нити је икад био... а то да ми се неке ствари тамо ен допадају, не допадају ми се, и то сам рекао, ако се коме не допада мој став, Боже мој, не мора да га дијели са мном... Као што имао них што беспредметно воле Коло, има и нас што нам нешто тамо смета, ако то неком није јасно, шта им ја могу...
Коло као институција је и даље једна дивна ствар, и даље има јако добро урађених ствари, али има и ствари који ни на који начин нису репрезент српске традиције... и нико ту не паметује, него само коментаришемо... то што ви сматрате да је неко из Кола бољи од неког другог, то су већ комплекси ние вриједности... и то се лијечи...
Сачувана
Baltadzija
Новајлија
*
Поруке: 2

« Одговор #204 послато: 10.03.2010. 13:40 »

Ti imaj svoj stav,niko ti to ne brani,i komentarisi,ali ti previse zalazis u nesto zasta se nisi skolovao i komentarises,dal je dobro,dal nije,dal je to trebalo da bude tako,ovo je bilo malo baletski i tako neke stvari,ja nemam nista protiv,ali postoje ljudi koji su zaposleni za takve stvari ali ne samo u KOLU nego i u drugim Ansalmblima.Kolo ne funkcionise samo od toga dal mi dajemo pare za koncerte ili ne,taj novac ide na drugo mesto.Meni to nije cilj,kao i mnogima ovde,ali po meni nema lepseg posla od ovog,da igras i da putujes,da zivis tako sto igras, a da te placaju,nema coveka koji ne bi voleo ovako nesto,to sve zavisi dal stvarno neko voli i uziva dok igra u sali ili na sceni,neko me je to zivot,nekome ljubav,a nekome cak i zanimacija.Ako se tebi toliko ne dopadaju neke stvari u Kolu i umes da kritikujes,a po meni se ponasas kao da si iznad njih svih,da mnogo vise znas,(ne pricam samo za KOLO),sto se onda nalazis u ovom svetu?.Ja tebe ne vredjam,ali mislim da ne bi trebao pred ovoliko ljudi da dajes komentare koji nisu dorasli mnogim igracima,koji su svoje kosti ostavili u tom KOLU.Ako si igrac i umetnik,shvatices sta je to postovanje u ovom svetu.
Сачувана
azbuka
Новајлија
*
Поруке: 10

« Одговор #205 послато: 10.03.2010. 16:44 »

Za gopodina Triglava i njemu slicnim.
Kada  u buduce budete pisali o KOLU prvo dobro razmislite da li dovoljno poznajete materiju o kojoj ce te pisati, a posebno koju ce te kritikovati. Morate znati da je u Kolu uvek radio citav tim ljudi  na stvaranju i realizaciji novog programa. Tu su uvek bili ljudi iz kuce kao i razni programski  saveti i umetnicka veca.   Ne mislite valjda da su tamo radili mesari ili tesari. Tamo su uvek bili  etnokoreolozi, etnolozi , koreografi,  ali skolovani,  kompozitori, etnomuzikolozi kao i najbolji igraci tadasnje a i sadasnje zemlje.  Za najbolje se uvek nadje mesto, to da zapamtite.  A sto se tice koreografija  za koje vi kazete da u kolu nemaju mesra zato sto nisu tradicija, vec balet, to se vama samo cini, jer ne poznajete tipove umetnickih dela.  To jest.  ne poznajete metode izrade  koreografskih dela. Zato Vam savetujem da dobro razmislite pre nego sto budete kritikovali jednu ovakvu  scensko-umetnicku instituciju kakvo je KOLO. Igracka tradicija kojom se KOLO bavi je ziva materija koja ima neprekidan proces razvoja koji nije ni nalik muzejskom eksponatu i ne podleze toj vrsti cuvanja, vec spada u nematerijalnu kulturnu bastinu koja egzistira i razvija se u nasoj svesti i trpi sveopste  uticajne procese  kroz vreme kako socioloske, geografske tako etnolosko-antropoloske a i istorijske.  Razmisli malo o tome.             
Сачувана
ТРИГЛАВ
Пуноправни члан

« Одговор #206 послато: 10.03.2010. 23:28 »

Malo persiramo malo ne, kako god...

Azbuka kao i obično puna knjiških termina, no kao i obično samo se uhvati za negativnu kritiku a pozitivnu lagano preskoči kao i svi, što samo pokazuej sveprisutnu sujetu koje se nikada ovaj svijet neće otarasiti... Sa takvim stavovima ne dozvoljavate ljudima da imaju različito mišljenje... Ne sumnajm ja da su se u Kolu nalazili stručnjaci i da se i dalje nalaze, ali Kolo i dalje ima program koji se  meni lično deopada i MOJ lični stav je da ja ne volim preveliko mijenjanje igračke građe kako bi se "približila" sceni... To što se tamo nalazi dijapazon nivoa prilagođenosti sceni se meni jednostavno ne dopada, što ne znači da će zbog mog stava Kolo stati sa radom i iz korijena mijenjati svoj rad...

A to da su tmao najbolji igrači, s tim se ne bih složio, ali ne bih mnogo o tome, pošto ne sumnjam da ću dobiti odgovor koji nije sličan mom stavu...

A to što je igračka tradicija živa materija, pa po tom principu sad na scenu možemo da stavimo dječju pjesmu koju je npr. zabilježio Nice Fracile čini mi se 83. godine od svoje ćerke, a tekst ide U Severnoj Americi rodio se slon, i to ćemo da stavimo u recimo neku Vojvodinu, jer se pjesma očito pjevala na prostoru čitave Vojvodine... igračka tradicija je živa materija u vrlo malo oblasti u kojima živi srpski narod, stoga stvarno treba prestati korisiti tako nebulozne izgovore kako bi se opravdao rad pojedinaca...
Сачувана
rimodech
Млађи члан
**
Поруке: 99

« Одговор #207 послато: 13.03.2010. 08:54 »

Postovani Triglave, 100% sam na tvojoj strani, posto sam i ja jadni i bedni "amater" iz prljave i neskolovane "provincije" na moju veliku radost, i to jos u stranoj zemlji!
Sad, posto meni u diplomama pise da sam - nastavnik narodne igre - i - instrumentalni solista narodne muzike - ili - nastavnik vanskolskih aktivnosti - za koje posedujem diplomu iz Jencepinga, Svedska, to samo potencira da mi je ZABRANJENO da komentarisem "visoko obrazovane" kadrove iz Beograda ili bolje reci "Beaograda" kako se cuje, jer ja nemam pojma sta je Banat, premda u njemu zivim, ili sta je Slavonija, iako sam tamo rodjen, ili ostali krajevi koje sam istrazivao, oni iz Beograda to puno bolje znaju!!!
Druga stvar, vec sam pisao na nekoj temi ovde na forumu, sablaznila me cinjenica koju sam cuo da u Beogradu zivi 30% Srba, ali, na kraju krajeva zar nije i repertoar vecine BG drustava isto takav? Naci cemo vise muslimanskih, hrvatskih, bugarskih, rumunskih madjarskih, slovackih i ostalih koreografija nacionalnih manjina i oko 30% srpskih!
Postujem to sto se tice ostalih "normalnih" beogradskih folklornih ansambala, ali, i ja smatram, isto kao i ti, ako sam dobro shvatio, da je u programu NACIONALNOG  folklornog ansambla, mislim da mu je takvo ime,  vrlo upitno koliko je vazno da bude koregrafija bilo koje nacionalne manjine! Druga stvar je ako se ansambl zove DRZAVNI, e to onda menja stvar, iz osnova!!!
To je sto se tice knjiskih termina, i jos malo, a u vezi cenjenog kolege Nice Fracile-a koga, inace, poznam i licno, i cenim ga i postujem njegov rad, smatram da je potrebno i normalno istrazivati i takve pesme, zasto ne i nas turbo-folk, ali kao SOCIOLOSKI  fenomen, a ne ETNOLOSKI, na kraju krajeva, u mnogo oblasti mi mesamo "babe i zabe" i zasto bi onda ovde bilo iznimaka?
Pozdrav i sve najbolje od Srbina iz Rumunije!!! 
Сачувана
krofnica
Новајлија
*

« Одговор #208 послато: 17.03.2010. 09:37 »

Dragi rimodech-u i Triglave,verovatno ste kivni na KOLO,ne znam iz kog razloga,niti me interesuje,ali(da se zargonski izrazim) SMARATE,sa svojim prevelikim predznanjem i znanjem,pa bih vam ja preporucila da to vase znanje,iskoristite na neki drugi najbolji moguci nacin,a ne da "visite" na Forumu,i da ocenjujete rad profesionalaca,u koji verovatno,niste do detalja upuceni! Ja na vasem mestu ne bih sebi dala za pravo da osudjujem i smatram nesto,gde nikad nisam bila deo toga niti cu biti,verovatno kao i vi..... svaka cast na obrazovanju i diplomama,ali ocigledno niste merodavni da komentarisete DRZAVNI ANSAMBL! Gledajte svoja posla,radite u rumunskim ansamblima,posto ne mozete (verovatno) u "Beaogradu",a svoju sujetu i jed zadrzite za sebe...mada je to lose po zdravlje.....  Зеленко
KOLO ce uvek biti KOLO,NACIONALNI ANSAMBL NARODNIH IGARA I PESAMA!  Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy
P.S. Svaka cast Azbuci i Baltadziji!!! Намигивање
Сачувана
rimodech
Млађи члан
**
Поруке: 99

« Одговор #209 послато: 18.03.2010. 04:35 »

Postovana i cenjena koleginice krofnice krofnice, ne znam u kojim mojim recima mozete da prepoznate da sam ja po cemu na bilo koji nacin kivan na Kolo???
I da kazem, ako zelite o nekom nesto da pisete pogledajte barem u rubriku foruma "predstavite se" neke najosnovnije podatke, a ne "smarati" nekoga  i ubedjivati ga da svoje znanje iskoriste na neki drugi nacin, a ne u svojoj struci u kojoj su zaposleni i za sta su skolovani!!!

Za takve kao sto ste vi postoji vise poslovica (posto se ja bavim folklorom, pa sa zargonom bas nisam INN, pravi "ljak-se" i amater, sta cete) ali mislim da najvise lezi jedna prava banatska koja kaze: -" ne jede se sve sto leti"- i mislim da bi vi trebali, stvarno, prvo dobro da razmislite prije nego sto otvorite usta, jer danas stvarno sve leti, i svasta moze da i uleti, jestivo ili ne!!!
Ja mislim da ja, u prvom redu kao iskusan i obrazovan strucnjak za narodnu igru, zatim donbronamerna, moralna i postena osoba, a na kraju krajeva i kao Srbin, imam pravo da kritikujem i na taj nacin poboljsavam rad jedne institucije sa kojom sam saradjivao, saradjujem i imam nameru da i u budicnosti saradjujem, gde rade i deluju mnogi moji dobri prijatelji u ciji sam rad vrlo dobro upucen!!!
Da vas obavestim, ako niste znali, a vidim da niste, dakle PROFESIONALAC je onaj koji prima platu za ono za sta je skolovan, a da li doticna osoba zivi u "Beaogradu" ili blizoj okolici, kao sto su Jakovo ili Zuce, sa tim nema nikakve veze!!! Dakle, na vasu zalost, verovatno i zaprepastenje i van "Beaograda" ima osoba koje se profesionalno bave narodnom igrom!!!
I molim vas da mi onda vi objasnite, da vas ne bi dalje smarao, u cemu je razlika izmedju DRZAVNI i NACIONALNI  ansambl, meni to kao seljaku i amateru, ne zvuci bas isto, pa mislim da i nije isto znacenje!!!
I ja vam se puno izvinjavam sto me nikako ne privlaci da zivim u bilo kojem velikom gradu, pogotovo u "Beaogradu" nego mi je lepse ovako, seljacki i amaterski, sa velikim dvoristem, bastom na cijem se kraju nalazi kanal pun ribe, i opustenom atmosferom gde jos uvek stignem da "dosadjujem" i "smaram" razno-razne INN "velegradjane" svojim znanjem i dobrom voljom!!!
U svakom slucaju, posto zakljucujem da ste mladi i neiskusni, zelim vam najiskrenije puno srece u zivotu i u skoli, i najboljih zelja i vama i prodici, i da vas obavestim da ce ovaj ciko i dalje nastaviti da se javlja i pise o onom gde je najjaci i gde ima i iskustvo, znanje i obrazovanje, pa bilo to vama krivo ili ne, a sto se tice sujete ili jada, verujte da je to daleko od mene!!!
Pozdrav!!!

« Последња измена: 18.03.2010. 04:45 rimodech » Сачувана
Странице: 1 ... 12 13 [14] 15 16 ... 19   Иди горе
  Штампај  

Пребаци се на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2005, Simple Machines LLC | Српски превод: Јован Турањанин Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!