Nikola Radojkovic
Новајлија

Поруке: 2
|
 |
« Одговор #15 послато: 20.07.2010. 22:51 » |
|
Jedan od prvih kreatora umetničke folklorne koreografije je Maestro Branko Marković, izvanredan igrač i koreograf klasičnog baletskog repertoara, čije su koreografije (Vranjanska svita, Banatski motivi, šumadija, Ero s onoga svijeta), i dalje nezaobilazne koreografije na repertoaru svakog folklornog ansambla. Kao prvak Beogradskog baleta on se posvetio našoj narodnoj igri i svojim postavkama stvorio poseban pravac. Bio je jedini i prvi, koji je narodnu igru preneo na scenu kroz jasne i prepoznatljive umetničke forme, a kreativnošću i scenskim rešenjima sačuvao je smisao, karakter i poruku narodne tradicije. ... ima čak i grupa na fb ... jedna od boljih na fb ... http://www.facebook.com/group.php?v=info&ref=ts&gid=184584914754ja sam kreator te grupe,pozdrav. 
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
faDukat
Новајлија

Поруке: 1
|
 |
« Одговор #16 послато: 21.07.2010. 00:30 » |
|
Izuzetno cenim i postujem rad Maestra,i mislim da mi mozemo da ga kritikujemo i mrzimo,al jedno je sigurno,chovek je preneo duh kraja koji je radio u koreografijama,godine i godine ce proci,a njega niko u stilizovanom folkloru nece prevazici,niti ce mu prici blizu.......
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Dexyyy
Пуноправни члан

Поруке: 165
|
 |
« Одговор #17 послато: 21.07.2010. 12:04 » |
|
nikad mi nije bilo jasno zasto postoji kategorija "stilizovan folklor". sta bi bilo da balet dobije jednu Slavicu Mihajlovic da ga malo folklorizuje. Sta mislite sta bi na to rekle balerine?  ?
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
igraj
Пуноправни члан

Поруке: 186
|
 |
« Одговор #18 послато: 21.07.2010. 13:41 » |
|
ne slažem se u potpunosti a sada ću objasniti što jer mislim da sve koreografije treba podjeliti imenovati na : izvorna narodna igra i scenski obrađena!Jer u scenskim pripremama, od najjednostavnijih do onih sa najvišim umjetničkim domenom, treba uvjek poći od izvora, od prave narodne igre.Ne treba praviti koreografije iz glave tj izmišljati , improvizovati komponovati i sl(tj ko hoće može ) i sve do pod nazivom "narodna igra" .Nastaviti tamo gdje je narodni umjetnik stao ali samo pravim putem rekoše jednom sestre janković.To je zadatak i obaveza svih onih koje se bave pripremom narodnih igrara.E sada nemam ja ništa protiv stilizovane igre čak i volim neke od njih ali samo kažem da bi možda bilo dobro čisto da se za pa se napiše npr.Igre iz Banata(obradio,stilizovao)marko marković i to je dovoljno šta mislite od tome ps: možda malo jesam skrenuo s teme al teo čisto da odg. 
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Dexyyy
Пуноправни члан

|
 |
« Одговор #19 послато: 21.07.2010. 14:18 » |
|
ali sta ima narodno u recimo eri sa onog sveta>? ili zna li neko koje su igre u vlaskim igrama branka markovica i zasto se onoliko skace??? ja bih rekao da je to novi pravac i da nije ni folklor ni balet,jer se i baletani smeju tome
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Lula
Млађи члан

Поруке: 51
|
 |
« Одговор #20 послато: 24.07.2010. 11:14 » |
|
Maestro Brana je veliko ime,mozda je imao gresaka kao i sadasnji novi koreografi koji su Bulgarizovali Srpski folklor i bacili akcenat na taj Bosilegrad koji je tipicna Bulgarizacija....eto...
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
osogovka
Млађи члан

Поруке: 81
|
 |
« Одговор #21 послато: 24.07.2010. 23:28 » |
|
Jeste veliki akcenat na jugoistocnu etnokoreolosku celinu tj. Sopluk, sto naravno smeta kad vidimo da ansambli u okruzenju ne zavrsavaju svoj program igrama, koje su pod uticajem tudjeg nasledja. Medjutim, to je siroka tema i ne zelim da raspravljamo o tome, ali da Bugari vide Bosilegrad, koji se igra u Srbiji (mislim na 6-8 koraka, koji se "vrte" po koreografijama) slatko bi se nasmejali. Toliko je pojednostaljeno i svedeno na trcanje i cacak da je to neverovatno. Gde su graovsko i rcenica? Nemojte mi reci da su ovo srpske igre iz Krajista. U Krajistu nikada nije bilo Srba. U Bosilegradu i okolini ih ima, ali su u manjini. Inace, Bosilegrad ni mnogo pre nije bio naseljen Srbima, vec Bugarima, a Srbiji je dat kao ratna reparacija 1919. godine mirom u Nej sur Senu.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
liberal
Новајлија

|
 |
« Одговор #22 послато: 25.07.2010. 00:17 » |
|
@osogovka > To treba da se zalis ansamblu "Kolo"  da nije njih, nikad niko ne bi igrao bilo sta iz "Bosilegradskog Krajista"!  Sto se tice Branka Markovica - covek je zaista bio genije. Pored vec spomenutih cinjenica, mislim da treba naglasiti i to da je BM razvio svoj sopstveni, jedinstveni koreografski i umetnicki izraz koji je u vreme kada je nastao, bio potpuno avangardan. Sve te cinjenice nas uce kako je za vrhunsku koreografiju bitna ideja i poznavanje scenske umetnosti a ne "terenski rad". Sokantno je koliko su koreografije BM-a i dan danas smele i moderne. To samo pokazuje da se situacija u folkloru nije mrdnula dalje s pocetka odnosno '45te (figurativno), naprotiv! Nova generacija koreografa je po umetnickim dometima, idejama, smelosti, korespodenciji sa savremenim scenskim tokovima... svetlosnu godinu iza Branka Markovica. Cast jednom izuzetku, uceniku BM-a...  ali bi bio sukob interesa da ga spomenem 
|
|
|
|
« Последња измена: 25.07.2010. 00:36 liberal »
|
Сачувана
|
"Kada bih sada na nekom naučnom skupu u Skandinaviji izneo da je strateški cilj humanističkih i društvenih nauka afirmacija nacionalnog identiteta, imao bih mnogo sreće ukolio bi me smatrali samo glupim ili neodgovornim. Ta stavka mora da se trenutno briše. To je uloga nauke od pre 150 godina"
|
|
|
|
Koledar
|
 |
« Одговор #23 послато: 26.07.2010. 00:42 » |
|
za vrhunsku koreografiju bitna ideja i poznavanje scenske umetnosti a ne "terenski rad". Ja nesto gluplje nisam cuo u zivotu svom! A da ne pricam o kontradiktornosti tradicije i modernog!
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
liberal
Новајлија

|
 |
« Одговор #24 послато: 26.07.2010. 09:55 » |
|
@ Koledar >  probacu da uprostim.... jel se narodne igre/obicaji/whatever adaptiraju za livadu ili za scenu? Ako se adaptiraju za livadu onda je potpuno logicno i OK da vaze zakoni prirode, tradicije, cega god... ali ako se adaptiraju za scenu, nekako mi je logicno da vaze zakoni scenske umetnosti  da objasnim i zasto je ideja bitna... na primeru cuvene koreografije Branka Markovica "Vranjanska svita". Ideja koju je covek imao je do sada toliko puta eksploatisana da se danas smatra "tradicijom". Prva stvar: muziku je komponovao Dragoljub Sarkovic na osnovu melodija tog kraja, nije radjen aranzman nego kompozicija. Svi likovi u koreografiji i njihove solisticke uloge su rezultat ideje a ne stvarnog stanja na terenu. Teren je posluzio kao inspiracija, nije bio cilj koreografije....
|
|
|
|
« Последња измена: 26.07.2010. 10:05 liberal »
|
Сачувана
|
"Kada bih sada na nekom naučnom skupu u Skandinaviji izneo da je strateški cilj humanističkih i društvenih nauka afirmacija nacionalnog identiteta, imao bih mnogo sreće ukolio bi me smatrali samo glupim ili neodgovornim. Ta stavka mora da se trenutno briše. To je uloga nauke od pre 150 godina"
|
|
|
Dexyyy
Пуноправни члан

|
 |
« Одговор #25 послато: 28.07.2010. 23:03 » |
|
@ Koledar >  probacu da uprostim.... jel se narodne igre/obicaji/whatever adaptiraju za livadu ili za scenu? Ako se adaptiraju za livadu onda je potpuno logicno i OK da vaze zakoni prirode, tradicije, cega god... ali ako se adaptiraju za scenu, nekako mi je logicno da vaze zakoni scenske umetnosti  da objasnim i zasto je ideja bitna... na primeru cuvene koreografije Branka Markovica "Vranjanska svita". Ideja koju je covek imao je do sada toliko puta eksploatisana da se danas smatra "tradicijom". Prva stvar: muziku je komponovao Dragoljub Sarkovic na osnovu melodija tog kraja, nije radjen aranzman nego kompozicija. Svi likovi u koreografiji i njihove solisticke uloge su rezultat ideje a ne stvarnog stanja na terenu. Teren je posluzio kao inspiracija, nije bio cilj koreografije.... a koji su to zakoni scenske umetnosti? mi ovde govorimo o narodnoj igri prenesenoj na scenu uz najmanju stilizaciju. kad kazem stilizaciju mislim na pojedine izmene i varijante,ali da one MORA da budu u stilu tog naroda. a ne na grotesku...vojvodina,ljubavna tambura,ero, igre biceva, tabor i ostale gluparije za koje se misli da su FOLKLOR naseg naroda. ma kako da ne. najlakse je da nadjes muziku zanimljivu!!!!, pogledas neki cirkus, obavezno da se vrte,jer ako se ne vrte bar gore ili dole u savijenim kolenima-propade koreografija i totalno je ne zanimljiva...i naravno solisti!!!! pih,njih mora svuda da bude,pa cak i u sumadiji....jooooj ljudi moji... a sta znaci ideja? ja odgledam snezanu i 7 patuljaka i posto to ima neku pricu,ja napravim koreografiju.blago meni svetski rode moj.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
liberal
Новајлија

|
 |
« Одговор #26 послато: 29.07.2010. 11:15 » |
|
@ Dexyyy > igra prenesena uz najmanju stilizaciju... pojedine izmene i varijante... cekaj, to znaci da su one blize "izvoru" ustvari pravi folklor jer se manje menjaju? A ako ih malo vise promenis, samim tim su daleko od "izvora" (a i srca) te postaju kako kazes "gluparije"? Btw, sve te koreografije koje si naveo - nemaju apsolutno nikakve veze sa BM-om (temom). Osim "era", a podsetio bih te da je zvanican naziv te koreografije: "Zavrsno kolo iz opere Ero S Onoga Svijeta". Dakle... opera... postoji neka radnja u toj operi... nesto se desava... i koreografija je tu u drugom planu, uslovljena je tom radnjom/sinopsisom. Znaci, nije nikakva "folklorna stilizacija" nego koreografija koja je uslovljena brojnim stvarima kao sto su: libreto, glavne i sporedne uloge, hor, corps de ballet, reditelj, koreograf, dirigent... to je citav tim ljudi koji takve stvari pravi uglavnom za scenu na kojoj postoje elementarni uslovi za rad i realizaciju ideje kao sto su: portal, horizont, proscenijum, hinter bina, rikvand, ulice, sulfite, praktikabli... znas sta to znaci? Ne mogu sad da ti objasnjavam zakone scenske umetnosti ali si na dobrom putu da ih savladas ako razumes ono sto napisah u prethodnoj recenici... iskren da budem, ne ulivas mi poverenje pogotovu zbog tvog shvatanja nastajanja koreografije (sifra "Snezana I Sedam Patuljaka") u kojoj postoji ideja sta se i zbog cega radi... P.S. Jel postoji ovde administrator(ka) koji/a ce voditi racuna o tome da li se ovde vodi razgovor na zadatu temu ili ne? Ili je administrator(ka) na turneji...?
|
|
|
|
« Последња измена: 29.07.2010. 11:33 liberal »
|
Сачувана
|
|
|
|
|
Dama
|
 |
« Одговор #27 послато: 29.07.2010. 12:33 » |
|
Administrator je uvek tu i ako bude neophodno intervenisace.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Nikola Radojkovic
Новајлија

Поруке: 2
|
 |
« Одговор #28 послато: 12.08.2010. 03:27 » |
|
..na nama je da razgranicimo tradiciju od nacionalnog baleta,Maestro je zadrzao duh naroda koji je obradjivao,i isao je na teren..ono sto ja volim da kazem je:Maestro za sva vremena,svi ostali ni do kolena..  sto naravno ne znaci da ne volim tradiciju,jer kada je ne bismo odrzavali izgubili bi smo ono jedino sto nas cini srbima..pozdrav..
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
|