rimodech
Млађи члан

Поруке: 99
|
 |
« Одговор #15 послато: 21.07.2010. 10:56 » |
|
E, pa, problem jeste kako cemo nazvati neku stvar, da li je nesto vojvodjansko ili iz Vojvodine nije svejedno, takodje postoje i madjarske nosnje iz Vojvodine, pa rusinske, rumunske, slovacke, romske... toliko o preciznosti, i sto se tice nosnji, kao i igara, u principu se slazem s vama, ali samo kad stavite -"pravu stvar na pravo mesto" a da pri tom ne mislim na cerecenje!!! Pozdrav, iskreni i najtopliji!!!
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
|
kolooo
|
 |
« Одговор #16 послато: 21.07.2010. 12:35 » |
|
Ja znam o narodnoj nosnji Vojvodine dosta.. Zenska nosnja je prelepa, koriste se bele kosuljice, sa crvenim suknjicama, e sada zavisilo je od sela do sela, u nekima su devojke nosile dijademe, a u nekima nisu. Materijal koji se koristio za izradu nosnje je u glavnom bio saten, eventualno neko platno,ali vrlo retko. Od obuce su na nogama nosile crvene cizme. Muska nosnja je dosta jednostavnija, pravi se od belog platna, imaju gace i majcice i preko prsluk crne boje, na nogama nose cizme crne, a na glavama sesire. Ako uspem da nadjem neku original sliku, postavicu.
Na zalost,sve beogradski KUD-ovi se diche ovom koreografijom, koja je sve-samo srpska nije; i rusinska,i madjarska i slovacka...
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
rimodech
Млађи члан

|
 |
« Одговор #17 послато: 23.07.2010. 09:38 » |
|
nek se dice, imaju na to pravo, samo nek kazu iskreno sta je to sto izvode, i cije je. U kategoriju folklora moze da se ubroji, osim narodne igre i nacionalni i tradicionalni ples, a moze i multietnicki i nacionalni balet, sta je "Ero sa onoga svijeta" naprimer? Pozdrav!!!
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
|
kolooo
|
 |
« Одговор #18 послато: 23.07.2010. 12:59 » |
|
Iz iskustva znam,jer sam i ja ponikla iz jednog Bg KUD-a da to igracu,kao ni umetnickom rukovodiocu nije bitno.Nije vazno sta se igra. Vazno je da je sareno,atraktivno i da su melodije vesele. "Ero s onog svijeta",hm, to je recimo, pokusaj baleta sa folklornim motivima. Jer,ono u sta su obuceni (tj ono u sta su zeleli da budu obuceni) nikako nije u skladu sa igrackim obrascima i stilom tog kraja,a jos manje sa muzikom istog. Rekla bih, kao kad biste uzeli i pomesali fudbal i vaterpolo....dobili bismo sport u kome se igraci puzeci krecu po terenu,terajuci loptu glavom u go.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Lula
Млађи члан

Поруке: 51
|
 |
« Одговор #19 послато: 23.07.2010. 15:12 » |
|
ovu vojvodinu je radio gospodin Dragoslav Djadjevic i po meni je diskutabilna...a on je mnoga drustva ostetio direkt u svojim odlukama kao precednik zirija...to se ne zaboravlja lako...i sami znate koliko znoja treba za kvalitet....pozzzz
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
liberal
Новајлија

|
 |
« Одговор #20 послато: 23.07.2010. 15:26 » |
|
Postoji razlika izmedju "narodne nosnje" i kostima koju nazalost niko ne pravi. Kad se vec svi lozite na tradiciju... da li svi zaista mislite da postoji jedna jedina "originalna narodna nosnja" iz nekog kraja i da su bas svi u kolu nosili istu nosnju? Nesto ne verujem da su bas svi bili uniformisani... Btw, u Etnografskom muzeju se nalaze sakupljeni (otkupljeni) primerci narodne nosnje dok je u stalnoj postavci samo reprezentativni (mali) deo kolekcije...
|
|
|
|
|
Сачувана
|
"Kada bih sada na nekom naučnom skupu u Skandinaviji izneo da je strateški cilj humanističkih i društvenih nauka afirmacija nacionalnog identiteta, imao bih mnogo sreće ukolio bi me smatrali samo glupim ili neodgovornim. Ta stavka mora da se trenutno briše. To je uloga nauke od pre 150 godina"
|
|
|
|
kolooo
|
 |
« Одговор #21 послато: 23.07.2010. 17:21 » |
|
Ko je rekao da su bili svi u jednom kraju uniformisani?  Naopako! Toliko divnih razlicitih primeraka ima u svakoj oblasti,a na zalost pri rekonstrukciji samo se stancuje jedan primerak,hocu reci KLONIRA u vise. Ukoliko govrimo o narodnoj tradiciji, terminom "kostim" se sluze uglavnom strucni lljudi,a odnosi se na narodnu nosnju. U suprotnom,vidjala sam i kostim za spajdermena. 
|
|
|
|
« Последња измена: 23.07.2010. 18:52 kolooo »
|
Сачувана
|
|
|
|
|
Koledar
|
 |
« Одговор #22 послато: 23.07.2010. 18:48 » |
|
Postoji razlika izmedju "narodne nosnje" i kostima koju nazalost niko ne pravi. Kad se vec svi lozite na tradiciju... da li svi zaista mislite da postoji jedna jedina "originalna narodna nosnja" iz nekog kraja i da su bas svi u kolu nosili istu nosnju? Nesto ne verujem da su bas svi bili uniformisani... Btw, u Etnografskom muzeju se nalaze sakupljeni (otkupljeni) primerci narodne nosnje dok je u stalnoj postavci samo reprezentativni (mali) deo kolekcije...
Ma, ovo nije moguce! Ne izmisljate! Ja sam vidjao kod svih beogradskih kudova samo jedan kostim u svakoj oblasti, a ko zna bolje od njih?? Jel ste opet nesto sanjali?
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
liberal
Новајлија

|
 |
« Одговор #23 послато: 23.07.2010. 19:40 » |
|
@kolooo > upravo... ali je problem sto se takve stvari ne zovu pravim imenom nego "original narodna nosnja iz tog kraja" i slicne gluposti... i zasto se onda igranje u polukrugu i krugu, zajedno sa tim "kloniranim" primerkom nosnje, naziva "izvorni folklor"... tu nema niceg "izvornog", ni muzike, ni nacina igranja, ni nosnje. Termin "kostim" sam spomenuo u kontekstu scenske garderobe, scenskog kostima.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
"Kada bih sada na nekom naučnom skupu u Skandinaviji izneo da je strateški cilj humanističkih i društvenih nauka afirmacija nacionalnog identiteta, imao bih mnogo sreće ukolio bi me smatrali samo glupim ili neodgovornim. Ta stavka mora da se trenutno briše. To je uloga nauke od pre 150 godina"
|
|
|
Dexyyy
Пуноправни члан

Поруке: 165
|
 |
« Одговор #24 послато: 28.07.2010. 22:54 » |
|
a gde? u toj vojvodini? nema naravno
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
etnofolksini
Пуноправни члан

|
 |
« Одговор #25 послато: 30.07.2010. 14:32 » |
|
Ta "koreografija" igara iz Vojvodine je, malo je reci, uzas i sramota da se izvodi pod tim imenom! Svaka cast autoru, ali sve je zbrckano i nedefinisano, jednom recju izbljuvak!!!
|
|
|
|
|
Сачувана
|
Zivi za igru i pesmu!
|
|
|
rimodech
Млађи члан

|
 |
« Одговор #26 послато: 12.08.2010. 06:18 » |
|
E, ja mislim da su takve i nosnje, kako kaze Etnofolksini. Pozdrav!!!
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
|